فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1389)

نشریه علوم اجتماعی
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدتقی ایمان، داریوش بوستانی صفحه 1
    هدف این پژوهش کیفی، بررسی اوقات فراغت به عنوان بستری برای شکل گیری هویت دانش آموزان دبیرستانی شهر شیراز است. بیست تن از دانش آموزان سال سوم دبیرستان از مدارس مختلف شهر شیراز در این مطالعه شرکت کردند. تحلیل داده ها با بهره گیری از روش شناسی کیفی نظریه زمینه ای، هفت مقوله و یک مقوله هسته به دست داد. این مقولات عبارتند از: فضای مجازی در حال چیره شدن، فراغت خطرساز، گزینش هم ذات پندارانه: رسانه های داخلی و خارجی، شکل گیری ذایقه موسیقی پاپ، گزینش مکان: چانه زنی برای هویت، مطالعه: کسب معرفت از منابع جدید، ورزش: اهمیت بدن. مقوله هسته نیز عبارت است از بازاندیشی و منابع فراسنتی هویت یابی در اوقات فراغت. به طور کلی یافته ها نشان دادند که بستر و منابع فراسنتی فراغت از قبیل تکنولوژی های اطلاعاتی و ارتباطی، فضاهای رسانه ای، تحولات بازار موسیقی و همچنین خط مشی های محلی- جهانی ورزشی در کنار شرایطی از قبیل فضای گروه دوستی، خاستگاه اقتصادی-اجتماعی و بافت محل سکونت، منجر به بازاندیشی در هویت مشارکت کنندگان شده است.
    کلیدواژگان: بازاندیشی، دانش آموز، فراغت، نظریه زمینه ای، هویت
  • جهانگیر جهانگیری، مهدی معینی صفحه 37
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و هویت ملی می باشد. این پژوهش با استفاده از نظریه گیدنز در مورد هویت و نظریه وولکاک و نارایان در مورد سرمایه اجتماعی، به روش پیمایشی به بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و هویت ملی در بین تعداد 360 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز پرداخته است. متغیرهای مستقل شامل متغیرهای جمعیت شناختی، اقتصادی – اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت، تعاملات اجتماعی، جهت گیری مذهبی و عزت نفس بوده است. متغیر وابسته پژوهش نیز هویت ملی می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین متغیرهای محل تولد، محل سکونت، اعتماد اجتماعی، مشارکت، تعاملات اجتماعی و جهت گیری مذهبی و هویت ملی رابطه معناداری وجود دارد. اما رابطه بین متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل، تحصیلات والدین، درآمد خانواده، وضعیت طبقاتی و عزت نفس و هویت ملی معنادار نبود. همچنین رابطه معناداری بین سرمایه اجتماعی و هویت ملی وجود دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که چهار متغیر (جهت گیری مذهبی، سرمایه اجتماعی، محل تولد و سن) در مجموع 32٪ از تغییرات در متغیر وابسته هویت ملی را تبیین کردند. نمودار تحلیل مسیر نیز نشان داد که متغیر جهت گیری مذهبی نسبت به دیگر متغیرها دارای تاثیر بیشتری بر هویت ملی بود.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سرمایه اجتماعی، جهانی شدن، دانشجویان
  • کاظم سام دلیری صفحه 75
    در دوره ای که با گسترش و شکوفایی علوم طبیعی تصور بر این بود که علوم انسانی نیز باید با مدل برداری از این علوم به حل مشکلات خود اقدام کند، برخی از فلاسفه با مخالفت با این نظر در صدد ارایه روش هایی انحصاری برای علوم انسانی برآمدند. در اعتقاد مخالفان گرته برداری از علوم طبیعی، روش های علوم انسانی می بایست متناسب با موضوعات مورد بحث در این علوم باشد. یکی از منتقدین پیروی از علوم طبیعی در حوزه علوم انسانی دیلتای بود. دیلتای با این اعتقاد که به دلیل تفاوت ماهوی موضوعات مطرح در علوم انسانی با پدیده های طبیعی نمی توان از روش های این علوم در علوم انسانی سود جست، روش هرمنوتیک را برای علوم انسانی پیشنهاد کرد. دیلتای موضوعات مورد بحث در علوم انسانی را پدیده های انسانی می دانست که واجد معنا هستند؛ لذا روش های مقبول در این علوم می بایست به کشف این معانی یاری رساند. معنای مورد نظر دیلتای قصد، انگیزه، اراده و انتظار عاملان اجتماعی از انجام اعمال خود است. وی روش روان شناسی وصفی را برای فهم معانی پدیده های انسانی پیشنهاد می دهد. اما هرمنوتیک در بستر رشد و توسعه خود تحولاتی را از سر گذراند؛ تا جایی که از متاخران هرمنوتیک، ریکور با قطع ارتباط آثار انسانی از فاعل خود، کشف معنای اثر - که معنای نسبت داده شده از سوی مفسر است- و نه معنای ذهن فاعل را وظیفه هرمنوتیک دانست. این نظر نسبیت فهم ها را نتیجه خواهد داد؛ چرا که به تعداد مفسران می توان فهم داشت. این مقال سر آن دارد تا با تقابل دو فیلسوف هرمنوتیک از دو نسل آن و ارایه نظرات آنان ضمن آشناسازی خواننده با روش هرمنوتیک تحولات هرمنوتیک را در بستر تاریخی نشان دهد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، دیلتای، ریکور، تفهم، روان شناسی وصفی
  • یارمحمد قاسمی صفحه 97
    در این مقاله به تحلیل نظری این مسئله پرداخته ایم که: چگونه اعمال سیطره بر نهاد مالکیت، وابستگی به نظام ایل تباری، اتخاذ یک فلسفه سیاسی خاص و نیز ممانعت از شکل گیری نهاد ثابت اشرافیت توسط دولت ها در ایران، بر روند شکل گیری جامعه مدنی تاثیر گذارده است. در تبیین این مسئله بر مبنای مدل نظری یورگن هابرماس رابطه دولت و نهاد مالکیت بررسی گردیده و در کنار آن از نظریه استبداد شرقی در گذشته تاریخ ایران و نیز نظریه دولت خودکامه بوروکراتیک به ویژه در دوره معاصر استفاده شده است. بر اساس این نگاه و ارجاع به روایت های تاریخی به این نتیجه دست یافته ایم که نهاد دولت بیش از سایر عوامل و پدیده های اجتماعی؛ از طریق درانحصار گرفتن نهاد مالکیت، نگاه قیم مآبانه به افراد جامعه، ایل تباری اغلب دولت ها و نیز متزلزل ساختن اشرافیت ها، زمینه های بلامنازع سلطه خود را بر جامعه فراهم ساخته و از پیدایی و به رسمیت شناختن نهادهای حایل دولت و جامعه که بستر ساز شکل گیری حوزه عمومی هستند ممانعت نموده است.
    کلیدواژگان: جامعه مدنی، اشرافیت، دولت ایل تبار، فلسفه سیاسی دولت، مالکیت خصوصی
  • علی اکبر مجدی، رامپور صدرنبوی، حسین بهروان، محمود هوشمند صفحه 131
    سبک زندگی دارای سه بعد رفتاری، نگرشی و ترجیحات، انگیزه مصرف است. بعد رفتاری سبک زندگی جوانان در پیمایشی از 402 جوان ساکن شهر مشهد با هشت شاخص شامل: مصرف فرهنگی،مدیریت بدن، رفتار سیاسی، رفتار انحرافی، توجه به آرایش و خودآرایی، مصرف لباس و کفش، مصرف خوراک و دین داری با ابزار پرسش نامه مورد سنجش قرار گرفت وبا توجه به اینکه مساله اصلی مقاله حاضر سنجش رابطه سبک زندگی و سرمایه فرهنگی و اقتصادی والدین بود، این رابطه مورد تایید قرار گرفت لازم به ذکر است که بیشترین تمایز سبک زندگی بین قشر بالا(هم سرمایه فرهنگی و هم سرمایه اقتصادی زیاد) و قشر پایین (سرمایه فرهنگی و اقتصادی کم) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مصرف، جوانان، مشهد، سرمایه فرهنگی
  • گلمراد مرادی، بهمن سعیدی پور صفحه 163
    این مقاله به دنبال بررسی نقش محرومیت نسبی در ایجاد رفتارهای جمعی در میان جوانان شهر کرمانشاه است که براساس نظریه تعامل گرایی بلومر تبیین می شود. بلومر از جمله معروف ترین جامعه شناسان در عرصه مطالعات رفتارهای جمعی است که در قالب رهیافت تعامل گرایی به تشریح این رفتارها پرداخته است. وی براین باور است که رشد رفتارهای جمعی از پنج مرحله می گذرد که به صورت اجمال عبارتند از: انگیزش اجتماعی، تشکل واحدهای پیوند دهنده، تعهد پیوستگی، ایدئولوژی و تاکتیک های عملیاتی. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و از طریق ابزار پرسش نامه انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه جوانان بین سنین 19 تا 35 سال شهر کرمانشاه می باشد. تعداد 400 نفر جوان، از جامعه آماری به شیوه تصادفی سیستماتیک برای مطالعه انتخاب شدند. از اعتبار صوری و سازه برای روایی و آلفای کرونباخ برای پایایی ابزار تحقیق استفاده به عمل آمد و از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون فرضیات و تکنیک رگرسیون لجستیک برای سنجش مدل تحقیق استفاده شد. براساس یافته های تحقیق، محرومیت نسبی می تواند به عنوان یک عامل کلیدی در ایجاد و شکل دهی رفتارهای جمعی در میان جوانان موثر باشد. عواملی چون توانایی های ارزشی و انتظارات ارزشی نیز از طرفی در محرومیت نسبی جوانان و از طرفی هم در ایجاد و شکل گیری رفتارهای جمعی نقش دارند. نتایج حاصل از تحلیل لجستیک نشان می دهد که متغیر محرومیت نسبی، توانایی های ارزشی و انتظارات ارزشی توانسته اند 74/51 از احتمال ورود جوانان به رفتارهای جمعی را به صورت صحیح پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: رفتار جمعی، انتظارات ارزشی، تعامل گرایی، محرومیت نسبی، نظریه بلومر
  • سعید مرتضوی، ناصر پور پور آزاد، پگاه امیررضوی، معصومه صادقی مقدم صفحه 193
    مسؤولیت پذیری اجتماعی از جمله مهم ترین عناصر فلسفه وجودی سازمان ها شناخته شده است، به نحوی که اهمیت دادن به رعایت آن توسط سازمان ها در چارچوب نظریه هویت اجتماعی، نه تنها احتمال ارتقاء تعهد سازمانی را به همراه دارد، بلکه رضایت ذینفعان خارج از سازمان را برای مشروعیت بخشیدن به سازمان تقویت می کند. مقاله حاضر به تبیین نقش تعدیل گری این متغیر در ابعاد چهار گانه مسؤولیت اجتماعی پرداخته است. در این راستا، صنعت مواد غذایی به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب گردید که با مشارکت 105 عضو در قالب نمونه آماری و استفاده از پرسش نامه جهت جمع آوری داده ها انجام پذیرفت. پردازش حاصل از داده ها با استفاده از مدل رگرسیون سلسله مرتبی حاکی از آن است که نقش تعدیل گری متغیر مورد مطالعه بر رابطه بین ابعاد چهارگانه مسؤولیت اجتماعی (کارکنان، مشتریان، دولت و ذینفعان اجتماعی و غیر-اجتماعی) مورد تایید است، این یافته بدان معناست که تاکید بر اهمیت مسؤولیت اجتماعی و رعایت آن از سوی سازمان ها می تواند از کارکردی مثبت بر عملکرد سازمان ها برخوردار باشد به نحوی که به طور معناداری تعهد سازمانی کارکنان را تحت تاثیر خود قرار می دهد.
    کلیدواژگان: نظریه هویت اجتماعی، تعهد سازمانی، مسؤولیت اجتماعی، صنایع غذایی، رگرسیون سلسله مراتبی
  • محمد مظلوم خراسانی، عطاء اسمعیلی صفحه 219
    موضوع این پژوهش بررسی میزان احساس امنیت اجتماعی زنان شهر مشهد در سال 1385 و عوامل مؤثر بر آن می باشد. جامعه آماری پژوهش زنان بالای 15 سال مناطق 12 گانه شهر مشهد بودهاست. تعداد نمونه این پژوهش 360 نفر به دست آمد و نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله ای انجام شد. احساس امنیت به معنای آرامش روحی و روانی در برابر خطرات و حوادثی است که در زندگی روزمره فرد را تهدید می کند. در این پژوهش میانگین احساس امنیت اجتماعی زنان شهر مشهد در یک طیف 5 قسمتی از یک تا پنج، 60/2 بوده است که از متوسط به پایین می باشد. در بررسی عوامل مؤثر در تحلیل رگرسیون چند متغیری مهم ترین عوامل مؤثر به ترتیب اهمیت عبارت بودند از: «استفاده از وسایل ارتباط جمعی» با ضریب بتای 346/0، «نگرش به حجاب» با بتای36/0، «طراحی شهری» با ضریب بتای 298/0، و «تصور فرد از خود» با بتای 181/0 دارای تاثیر مثبت بوده اند و متغیر های «خانه دار بودن» با ضریب بتای 125/0- و «حمایت اجتماعی» با ضریب بتای 123/0 دارای رابطه معکوس با متغیر وابسته بوده اند. این عوامل توانستند 54/0 واریانس متغیر وابسته پژوهش را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، مساله اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، زنان
|
  • Mohammad Taghi Iman, Dariush Boostan Page 1
    The purpose of this qualitative study was to investigate leisure time as an element for identity formation of high school students in Shiraz, Iran. The participators of the present study include twenty male students from the third grade of high school. The participants were chosen randomly from different high schools located in the City of Shiraz. The analysis of the data, based on Grounded theory as a qualitative research methodology, was led into proposing seven categories and a core part. These categories include “ruling virtual environment”, “risky leisure time”, “choosing popular activities like national and foreign mass media” and “pop music taste”, “choosing appropriate place for their leisure time”, “gaining knowledge from new and modern sources of information”, and “sport which represents the importance” are seven categories and the core part covers reflectivity and post-traditional contexts. Generally, findings showed that post-traditional contexts and resources such as ICTs, media space, music market changes and global policies of sport, besides the contexts of friends’ community environment, socioeconomic status and the context of living have led into reflection on identity among the participants of the study.
  • Jahangir Jahangiri, Mehdi Moeini Page 37
    The study aims at investigating the relationship between Social Capital and National Identity. Based on Giddens’ theory on identity and Woolcock and Narayan’s theory of social capital, the researchers, through a survey study, have investigated the relationship between social capital and national identity of 360 students of Shiraz University. Independent variables include Demographic variables, Socio-Economic variables, Social Trust, Participation, Social Interactions, Religious Orientation and Self-esteem. The Dependent variable of the study is National Identity. The findings show that the relationship between factors like birth location, resident location, social trust, participation, social interactions, religious orientation and national identity is significant. But there is not a significant relationship between age, sex, marital status, parent’s education, family income, social status, self-esteem and national identity. Also there is a significant relationship between social capital and national identity. The Analysis of multiple regression analysis showed that 4 variables (religious orientation, social capital, birth location and age) predict 32 percent of changes in dependent variable (national identity). Path analysis shows that religious orientation has more influence on national identity compared to other variables.
  • Kazem Sam Daliri Page 75
    During the blooming and growing days of natural science, it was believed that human sciences should follow the same steps and patterns as natural science to solve their existing problems. Some philosophers, showing disagreement with this theory, tried to invent new theories for human science. These scholars believed that human science methodology should be compatible with current, under-discussion topics in this area. Wilhelm Dilthey was one of scholars who were against following and adapting natural science methodologies in the realm of human science. In Dilthey’s view, due to fundamental differences between human sciences and natural sciences, it was not possible to apply natural science theories to human science. Therefore, to solve the mentioned problem, Wilhelm Dilthey suggested Hermeneutics. Dilthey believed that the topics under discussion in human science are human phenomena which are meaningful and cover specific meaning. Therefore, its related and adopted methodologies should be a means through which meanings and concepts can be discovered and interpreted. What Dilthey meant was social agents’ intention, motivation, will, and expectation of what they do in the society. He suggested a descriptive psychology for conceptualizing and understanding human phenomenon. However, hermeneutics underwent some changes during its days of growth and development. These developments and evolutions went on till, Ricoeur, one of the recent hermeneuticians, started posing the idea that the main responsibility of hermeneutics is trying to disconnect human works from its own creator or author. He believed that discovering the meaning of the creation is the attributed meaning by its reader not the meaning lied in the mind of author. This theory would result in relativity of understanding, since there are also numerous interpreters and respectively numerous interpretations. The current study aims to compare two well-known philosophers, Ricoeur and Dilthey, in the field of hermeneutics besides comparing their theories and the differences among their ideas. The researcher has also added a very brief introduction to their methodologies along side with their historical changes.
  • Yar Mohammad Ghasemi Page 97
    The present study aims at investigating how the formation of civil society in Iran is affected by these characteristics of states: applying hegemony over private institutions, being dependent on tribal systems, adopting a particular political philosophy, and preventing the formation of a stable aristocratic institution in Iran. In this investigation, the relationship between the state and private sections is analyzed based on the theoretical model proposed by Jurgen Habermas. Besides the model presented by Jurgen Habermas, the current investigation considers the theory of oriental despotism for studying the past history of Iran and the theory of the bureaucratic despotism in its contemporary time. The findings of the study show that state institutions, compared to other social elements, keep their dominance through controlling the private ownership, controlling the relationship between state institution and the existing tribe, destabilizing the aristocracy, keeping strict supervision over the individuals in the society. The findings also show that state institutions controls institutions which creates an appropriate context for the formation and recognition of public sphere.
  • Ali Akbar Majdi, Rampoor Sadr Nabavi, Hossein Behravan, Mahmood Hooshmand Page 131
    Life style has three dimensions: behavioral, attitudinal, and motivational. The current study aims to investigate life style of young in Mashhad from behavioral aspect based on eight factors including cultural consumption, body management, political behavior, derivative behavior, make up tendency, cloths consumption, food consumption, and religiosity. The sample of the current study includes 402 young people who were randomly selected from the city of Mashhad. The utilized instrument in the current investigation is questionnaire. The findings of the present study reveal that there is positive correlation between young people’s life style and their parents’ cultural and economic capital. The results also show that the most significant level of difference, from the stand point of cultural and economic capital, was between people from upper class and people from the lower class of the society.
  • Golmorad Moradi, Bahman Saeidipour Page 163
    This paper aims to investigate the role of relative deprivation in the formation of collective behavior among the young in Kermanshah based on Blumer’s interactionism theory. He is one of the outstanding figures concerning studies done about collective behavior in the field of sociology. He believed that collective behavior develops through five stages: social motivation, formation of connective behaviors, commitment to integrity, ideology, and operational tactics. The instrument used in the present study is a questionnaire. The population of the study includes people from 19 to 35 years old in Kermanshah. Through systematic random sampling, 400 people were chosen. The construct and face validity of the present questionnaire have been tested and the reliability is ensured through Cronbach’s Alpha. The statistical methods used in the study are Pearson Correlation Coefficient and Logistic Regression. The findings of the study show that relative deprivation is a key element in forming collective behavior among the young people. Other factors like value expectations are influential in creating relative limitation and consequentially in forming collective behavior. The results of the study show that elements like relative deprivation, value abilities, and value expectations could predict 51.74 percent of young people’s tendency for participating in collective behaviors.
  • Saeed Mortazavi, Naser Pourazad, Pegah Amirrazavi, Masoumeh Sadeghi Moghaddam Page 193
    Social responsibility has been recognized as one of the most important elements in the existence and survival of the organizations. Therefore, studying and investigating this fundamental element considering social identity leads not only into enhancing organizational commitment, but also increasing the sense of satisfaction among stakeholders outside the organization. The present research investigated the moderating role of “importance of social responsibility” in the relationship between four dimensions of social responsibility and organizational accountability. The population of the study includes Mashhad food industry companies and 105 cases were the sample under study utilizing questionnaire. Using hierarchical regression models results of the study show that importance of social responsibility as a moderating variable affects the relationship between four aspects of social responsibility including employees, customers, government and social and non-social stakeholders. This shows that focusing on importance of social responsibility can positively affect the performance of the organizations and respectively leads into improvement in organizational commitment by its members.
  • Mohammad Mazlum Khorasani, Ata Esmaeeli Page 219
    The current study aims at investigating women’s sense of social security and factors influencing it in Mashhad city in 2006. The population of the study includes women above 15 years old from 12 different districts in Mashhad. The sample size, based on cluster sampling technique, was 360 persons. Sense of security is having mental peace against those dangers and problems which threatens a person’s daily life. In this research, the mean score for women’s sense of social security based on a five-point likert item was 2.60 which is below middle point of the scale. The result of the multivariate regression analysis shows that following factors (independent variables), based on order of importance, predict dependent variable which is women’s sense of social security: “mass media users” with beta coefficient of 0.346, “attitude towards Hijab” with beta coefficient of 0.36, “urban design” with beta coefficient of 0.298 and “self concept” with beta coefficient of 0.181 have a positive correlation with the dependent variable of the study. However, other factors like “being a housewife” with beta coefficient of – 0.125 and “having social support” with beta coefficient of -0.123 have negative effect on the dependent variable. The independent variables of the study altogether explain 54 percent of the variance observed in the dependent variable.